Gombos Attila vs. Halálgömb

gombos

" Gombos Attila vs. Halálgömb "


A világon mindössze tizennégy, hazánkban egyedül a szegedi Gombos Attila nevéhez fűződik ez a fajta kihívás, pontosabban produkció. Nevét nem véletlenül kapta, megtanulni is csak hibázás nélkül lehet, ugyanis egyetlen rossz mozdulat is végzetes lehet.
Különleges motoros kaszkadőr számmal, tízedik éve járja Európát egy szegedi sportember Gombos Attila. A fizika minden törvényét áthágva száguldozik minden félelmet hátrahagyva egy fémépítményben, amelynek neve halálgömb. Nem véletlenül: a produkció olyan veszélyes, hogy baleset esetén könnyen halált okozhat.. Számos államban emiatt be is tiltották. Legvakmerőbb száma - amikor a ketrec közepén egy segítője, egy teljes fordulaton működő láncfűrésszel áll, miközben Attila egy csuklyával a fején fejjel lefelé is motorozik úgy, hogy gyakran 30 cm-re suhan el nyakmagasságban a végtagnyeső, halálos pengétől.(ezt még senki nem utánozta le a világon). 2013 - ban az Egyesült Államokban egy szavazáson, ezzel a produkcióval bekerült a világ legmerészebb 20 motoros kaszkadőre közé, mint globe of death rider. S még egy érdekesség: Attilát tartják a leggyorsabbnak ebben a műfajban.
- Nem tulajdonítok jelentőséget az ilyen sorrendeknek.. Ezeket a teljesítményeket lehetetlen összemérni, ez nem verseny. A bemutatók célja, csak a szórakoztatás. Nem tartanám magamat merésznek, vagy az átlagnál bevállalósabbnak, de ha kellően felkészülök és ráhangolódok, magabiztosnak érzem magam abban, amit vállalok. Valamint, a technikai háttér is komoly odafigyelést kap és nagyszerű műszaki segítők vannak a programomhoz. - majd egy paramétert említ.
- A halálgömbök általában 3,5 - 4,5 méter átmérőjűek, mert ez a legoptimálisabb méret a gravitáció leküzdéséhez úgy, hogy a kaszkadőrre ható erők még elviselhetőek legyenek. Én egy 5,1 méteresben motorozok, ami nagyobb sebességet, és agresszívebb stílust kíván. Ezzel a terhelés megközelíti azt a határt, amit az emberi szervezet már nem bír el - folytatja a szegedi kaszkadőr, aki augusztus 7-9 között, az FMP Szegedi Motoros Fesztiválon még két alkalommal látható lesz, ráadásul az egyik alkalommal éjszaka!
-Sajnos az anyagi korlátok továbbra is éreztetik hatásukat a rendezvények világában, ezért a következő szezonban inkább csak külföldi meghívásokat kívánok előtérbe helyezni, viszont itthon, szeretnék önálló, zárt formában fellépni a közönség előtt. - teszi hozzá motorosunk. S hogy meddig akarja újra és újra kockáztatni a show kedvéért az életét az immár 46 éves szegedi kaszkadőr?
- Ebben a korban ezt a műfajt nem szokták fizikálisan bírni, azonban míg érzek magamban elég kondíciót és bátorságot, addig nem szeretném abbahagyni.- mosolyog.
- Ezúton szeretném megköszönni az elmúlt évek az együttműködéseit az Auner-nek, a Wild-nek, a Motor Age- nek, valamint a a Szegedi Küzdősport Klub - MMA sportolóinak, hogy felkészülésemben segítségemre voltak. - fejezi be rövid interjúját Gombos Attila, a halálgömb örök kihívója.